گزارش سمینار "بازنمایی مولفه های فرهنگ عمومی در قرآن کریم(مطالعه موردی سوره لقمان با روش تحلیل مضمون)" ارائه دهنده: نجمه کاظمی: دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا.
تاریخ و زمان برگزاری: چهارشنبه 23 آبان ماه 1403، ساعت 13.
مکان: دانشگاه الزهرا، ساختمان خوارزمی، دانشکده الهیات، اتاق 303.
این نشست با هدف بررسی و تحلیل چگونگی بازنمایی مولفههای فرهنگ عمومی در جامعه باتاکید بر سور مکی و مدنی با شرکت 20 نفر از دانشجویان برگزار شده است.
اهم نکات مطرح شده در نشست عبارت است از:
· اهمیت فرهنگ عمومی و پرداخت به آن: پژوهشگر به اهمیت این مقوله و نقش آن در احساس تعلق افراد یک جامعه و انسجام اجتماعی تاکید کرد و همچنین نقش فرهنگ عمومی در تقویت بنیان های اخلاقی و ارزش های جامعه مورد بررسی قرا رگرفت.
· فرهنگ و فرهنگ عمومی در قرآن کریم: در ادامه به تبیین و احصاء مولفه های فرهنگ و فرهنگ عمومی در قرآن در دو بعد سور مکی و مدنی پرداخته شده و شاخصه های هریک بیان شده است.
· احصاء مولفه های ضدفرهنگی در قرآن کریم: استخراج مولفه های ضد فرهنگ در سور مدنی و مکی در ابعاد ارزشی-اعتقادی و عملی-رفتاری از آورده های دیگر این نشست بوده است.
· نقش روش تحقیق در تبیین مطالعات قرآنی: باتامل در اهمیت روش تحقیق و نقش بی بدیل آن در مطالعات میان رشته ای قرآنی، در این باب به روش تحلیل مضمون و تفاوت آن باسایر روشها و چرایی گزینش این روش به نسبت سایر روشهای موجود پرداخته شده است.
· پرسش و پاسخ: در انتهای جلسه زمانی به پرسش و پاسخ اختصاص داده شد که مخاطبان سوالات خود را در باب استفاده از نوع روش و تفاوت آن با سایر روش ها بیان نمودند که پژوهشگر با اشاره به اهمیت این امر بدان پاسخ مورد نظر را ارائه کرد.
راهکارهای پیشنهادی: درپایان پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت مطالعات میان رشتهای در عرصه فرهنگ بیان شد از جمله این امور عبارتند از: لزوم مهارت پژوهشگران در مقوله روش تحقیق و شناخت مبانی و مطالعات فرهنگی. شایان ذکر است این نشست میتواند برای افرادی که علاقهمند به حوزه مطالعات میان رشتهای قرآن و فرهنگ باشند، کارآمد و تسهیل گر باشد.