گزارش وبینار «صورت گرایی یا حس اخلاقی کانت و شلر در مواجهه تاب آورانه با کرونا» مورخ99/9/29

03 01 2021 00:00
کد خبر : 12347228
تعداد بازدید : 59

گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشکده الهیات با همکاری بسیج اساتید دانشگاه الزهرا (س) وبینار «صورت گرایی یا حس اخلاقی کانت و شلر در مواجهه تاب‌آورانه با کرونا» را با ارائه «آقای دکتر اعلی تورانی» در تاریخ شنبه 29 آذر ساعت 15-13 برگزار کرد.
در آغاز آقای دکتر تورانی مسئله همدلی بین انسان ها را موضوع مهمی دانستند که در قرن بیستم از سوی فیلسوفان فنومنولوژیست مورد توجه قرار گرفته است و بر اساس آن انسان موجودی است که می تواند نسبت به موجود همنوع خود، همدلی داشته باشد و همدلی می تواند در سطوح مختلفی از قبیل سطوح کشوری، ملی و جهانی مطرح شود. ماکس شلر که مفهوم همدلی را به عنوان مفهومی عمیق و بنیادین دانسته و توانسته در نظام فکری خود، همدلی را بنیاد تأسیس یک نظام اخلاقی قرار دهد. شلر اخلاقی را بنیان گذاری می‌کند به نام اخلاق ارزشها و با تمسک به وجود همدلی در انسان، می‌گوید: انسان می‌تواند از طریق حس درونی و نه از طریق تعقل و اندیشه، ارزش اعمال را درک کند. این درحالی است که تا قبل از او این مطالب به نحو بنیادین در هیچ دستگاه اخلاقی و فکری طرح نشده بود.
دکتر تورانی در ادامه بیان کردند: اگر انسان بخواهد به موضوع جدید و تأثیر گذاری مثل کرونا از منظر انسان شناسی شلر بنگرد، قاطعانه می‌توان گفت در جهان امروز تنها انسان است که با کمک همدلی می‌تواند بر هیمنه عظیم واقعیتی چون ویروس کرونا فائق بیاید. شلر معتقد است اگر افعال انسان بر مبنای ارزشها صادر شود، خود ارزش ها ضامن انجام آن افعال خواهد بود؛ زیرا انسان یک موجود ارزش خواه است و اگر بتواند ارزش افعال را تشخیص دهد آنگاه بر اساس آنها عمل می کند و قوه احساس درونی است که ارزش همدلی را می‌فهمد و این همدلی است که هویت احساس آدمی را شکل می‌دهد.