گزارش وبینار مشترک گروه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی با بنیاد دایره المعارف اسلامی مورخ 6 اردیبهشت ماه 1401

08 05 2022 00:00
کد خبر : 12353215
تعداد بازدید : 33

بسمه‌تعالی

اولین نشست از سلسله وبینارهای مشترک گروه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه الزهرا با بنیاد دایره‌المعارف اسلامی با موضوع «تاریخچه و شیوه دایره‌المعارف‌نویسی با تکیه بر دانشنامه جهان اسلام» روز سه شنبه 6 اردیبهشت‌ماه 1401 ، از ساعت 17 الی 19به شیوه مجازی و در فضای اسکای روم ، برگزار شد. در این نشست ابتدا خانم دکتر زینب فضلی(میزبان نشست) توضیحاتی درباره هدف برگزاری این سلسه وبینارها ارائه دادند و عنوان کردند که تلاش بر این است تا با برگزاری این نشست‌ها، زمینه آشنایی بیشتر و بهتر دانشجویان با مبانی و اصول اولیه دایر‌المعارف‌نویسی و نگارش و تألیف مدخلها و مقالات دایره‌المعارفی فراهم شود.
در ادامه جلسه آقای دکتر حسین خندق‌آبادی، عضو هیأت‌علمی بنیاد دایره‌المعارف اسلامی، به ارائه مطالب خود پرداختند. دکتر خندق‌آبادی در یک نگاه کلی تطورات صورت گرفته در دایره‌المعارف نویسی را از منظر تاریخی در چهار دوره: دوران یونان باستان، دوره روشنگری و مدرن، دوره معاصر و نیز دوره دوم معاصر(دوران اخیر) تقسیم کردند. در ادامه ویژگی‌های دایره‌المعارف‌نویسی در هر دوره تببین گردید و توضیح داده شد که در دوره سوم که دوران ظهور دایره‌المعارف‌های تخصصی است، دایره‌المعارف تخصصی مربوط به جهان اسلام تحت عنوان دایره‌المعارف اسلام (Encyclopeadia of Islam ) تألیف یافت و این دایره‌المعارف تأثیر قابل‌توجهی در روند دایره‌المعارفی‌نویسی نوین در جهان اسلام داشته و به‌صورت الگویی برای تألیف دایره المعارف‌های مختلف در کشورهای اسلامی از جمله ایران درآمده است.
در پایان این جلسه که با استقبال خوب استادان و دانشجویان (قریب به 50 نفر) مواجه شده بود، به پرسش حاضران درجلسه پاسخ داده شد. لازم به‌ذکر است که دومین نشست مربوط به این موضوع روز سه‌شنبه، مورخ 1401/2/20 با محوریت اصول و شیوه تألیف مقالات دایره‌المعارفی برگزار خواهد شد.