گزارش وبینار «معرفت در نگاه مولانا» مورخ 99/9/18

13 12 2020 00:00
کد خبر : 12346870
تعداد بازدید : 27

به مناسبت هفته پژوهش، از سوی گروه فلسفه دانشکده الهیات وبیناری با موضوع «معرفت در نگاه مولانا» و با سخنرانی خانم دکتر طیبه میرمحمد حسینی، سه شنبه 18 آذر 99 ساعت 12-10 برگزار شد.

در این وبینار دکتر میرمحمد حسینی در آغاز سخنانش اظهار داشت؛ در نظام معرفت‌شناسی مولوی موضوع معرفت «حقیقت وجود» است؛ بر خلاف علوم ظاهری که تنها به بررسی این جهان می‌پردازند. به اعتقاد مولانا ارزشنمد­ترین معرفت و به دیگر سخن معرفت حقیقی، «معرفت نفس» است که به «معرفت خدا» منجر می شود و نیز باعث ارتقای جایگاه انسان در هستی است؛ آنچنانکه اگر انسان نتواند خود را و حقیقت عالم را بشناسد تفاوتی با حیوانات نخواهد داشت زیرا آنها نیز نمی توانند کسب معرفت کنند. دکتر میرمحمد حسنی در ادامه سخنانش به سه دسته معرفت اشاره کرد: معرفتهای گزاره­ای که متصف به درست و نادرست می­شوند؛ معرفتهای اخلاقی که همان باید و نبایدها هستند و معرفت به اشیاء که دامنه آنها محدود و متعلَّق آنها پدیده­های دنیوی است و نمی­توانند انسان را به معنویت برسانند و فقط تا هنگام مرگ همراه و دستگیر انسان خواهند بود.

ایشان افزود از نظر مولوی ابزار معرفت سه­ گانه است: حس، عقل و شهود. همچنین مولوی دو مرتبه برای عقل در نظر می­گیرد: عقل جزئی یا کسبی و عقل کلی یا ایمانی که در ادامه دکتر میرمحمد حسینی تفاوتهای این دو مرتبه از عقل را نیز بیان کرد. 

فراز پایانی سخنان ایشان درباره موانع معرفت بود که به دو دسته کلیِ موانع معرفتی (= تقلید) و موانع غیر معرفتی (اعم از رذائل نفسانی و تمایلات نفسانی) اشاره کردند. وبینار یاد شده با پرسشهای حضار و پاسخهای سخنران به پایان رسید.