برگزاری سومین نشست از سلسه نشست های معرفی پایان نامه های قرآنی و حدیث در دانشگاه الزهرا (س)

17 04 2019 00:00
کد خبر : 12340497
تعداد بازدید : 31

به همت انجمن علمی دانشجویی قرآن و حدیث و همکاری گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا (س) نشست سوم تحت عنوان " پژوهشی کاربردی در حوزه قرآن و نهج البلاغه با تأکید بر موضوع توبه و استغفار از منظر نهج البلاغه " با حضور جمعی از دانشجویان علوم قرآن و حدیث دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد :
فهیمه غلامی نژاد پژوهشگر در حوزه قرآن و نهج البلاغه به ارائه این نشست پرداخت و گفت : در خصوص کتاب شریف نهج البلاغه زبان عاجز است از بیان نکات و اعجائب آن چنانچه چشم های حیرت زده نمایان بیشتری در این خصوص دارند. در بزرگی نهج البلاغه همین بس که دوستان و دشمنان آن حضرت نتوانستند در خصوص این کتاب سکوت کنند، آنچنان که عز الدین بن ابی الحدید روایت می کند که سخنرانی و نوشتن را از حضرت علی (ع) آموخته اند. ابن نباته گوید: من گنجی از خطبه ها را حفظ نموده ام که انفاق و نشر آن موجب گسترش و فراوانی آن می شود. من صد عنوان از مواعظ علی بن ابی الطالب را حفظ کردم. همچنین درک و فهم بسیاری از مفاهیم قرآن و تفسیر معانی درست آن در گرو خواندن نهج البلاغه و درک و پژوهش در آن است زیرا مطالب و معارف نهج البلاغه تفسیر قرآن کریم است و به همین دلیل نهج البلاغه را تالی تلو قرآن و اخو القرآن می‌نامند.
ایشان ضمن توضیح اهمیت پژوهش در نهج البلاغه بیان داشت: کم رونقی پژوهش در هر رشته ای، ناکار آمدی آن رشته را در پی خواهد داشت. با پژوهش و تحقیق پیرامون نهج البلاغه اندیشه های ناب امیر المؤمنین در دل‌ها نفوذ می کند و گسترش می یابد. از سوی دیگر، رشد علمی در هر جامعه ای مرهون پژوهش های جدید و نو است. بعلاوه یکی از شاخصه ها و مؤلفه های مهم برای ارزیابی میزان موفقیت نظام های آموزشی، شمار پژوهشگرانی است که تربیت کرده و در خدمت جامعه قرار می دهند.
غلامی نژاد در ادامه به معرفی مجلات علمی و ناشرین تخصصی مرتبط با حوزه نهج البلاغه پرداخت و افزود: بسیاری از دانشجویان امکانات و توانمندی های خود را کوچک و ناچیز تلقی می کنند و از طرف دیگر ، مشکلات و موانع احتمالی کوچک بر سر راه پژوهش را بزرگ جلوه می دهند و به همین دلیل یا اصلا اقدام به انجام پژوهش نمی کنند و یا با احتیاط بیش از اندازه شروع به کار می کنند. اما اگر با عزمی راسخ و با توکل بر خدا شروع کنیم و تصمیم بگیرم، خواهیم توانست کاروان دانش و پژوهش را چند قدمی جلوتر ببریم. چنانچه برای نمونه از پایان نامه با موضوع " توبه و استغفار از منظر نهج البلاغه " بحمد و توفیق الهی در ابتدا چندین مقاله استخراج شد و بعد در نهایت این پایان نامه بعد از ارزیابی و ویرایش در گروه پژوهشی بنیاد نهج البلاغه توسط انتشارات بنیاد نهج البلاغه به زیور طبع آراسته گشت و تبدیل به کتاب شد .
وی اظهار داشت: انتحال و سرقت ادبی یکی از آفات بزرگ اخلاقی پژوهش است که متأسفانه در مراکز علمی به معضل تبدیل شده است. لذا دانشجویان در حین انجام پایان نامه و پس از انجام آن باید اثر علمی خود را از گزند سرقت ادبی محفوظ نگاه دارند و سریعا ً نسبت به چاپ آن اقدام نمایند. وی امانت داری را رکن مهمی از حیات علمی یک جامعه دانست و ضمن توضیح این مطلب بیان داشت : هر نویسنده ای اخلاقاً موظف است منبع هر مطلبی را از هر کسی نقل می کند ، حتی اگر نقل به معنا باشد دقیقاً ذکر کند. همچنین امانت داری در امر پژوهش اقتضا می کند که در استناد به سخن دیگران از نقل تقطیعی پرهیز کنیم .
ارائه دهنده خاطر نشان کرد: از آن جایی که کلام خداوند و معصومین (ع)در اوج فصاحت و بلاغت تام است. لذا حمکت و علتی از بیان هر لفظ و لغت در جایگاه های مختلف وجود دارد. در بسیاری از موارد همین موشکافی ها پژوهشگر را به رسیدن به نکات بسیار ریز و دقیق سوق خواهد داد که شاید هیچ گاه از آن منظرگاه به این موضوع دقت و توجه نشده باشد . وی همچنین یکی از مسائل مهم ، در امر پژوهش را ، نشاط و شادابی محقق در کار خود دانست و تصریح کرد : محقق توانا و موفق کسی است که با شوق و ذوق و نشاط در پی حل مسئله خود باشد و هرگز خستگی و کسالت به خود راه ندهد .
گفتنی است سخنران در انتها به سوالات شرکت کنندگان پاسخ گفت.