سومین نشست از سلسله وبینارهای مشترک گروه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشگاه الزهرا با بنیاد دایرهالمعارف اسلامی با موضوع «مطالعات غرب جهان اسلام به روایت دانشنامه جهان اسلام» روز سه شنبه 27 اردیبهشتماه 1401در فضای اسکای روم برگزار شد. در این نشست ابتدا خانم دکتر زینب فضلی(میزبان نشست) ضرورت و اهمیت تقسیم بندی جغرافیایی ـ سرزمینی را در مطالعات تاریخ و تمدن اسلامی بیان کردند و اظهار داشتند با توجه به گستردگی جغرافیایی دارالاسلام یا همان جهان اسلام مصطلح امروزی برای مطالعه آن باید یک تقسیم بندی جغرافیایی انجام شود. یکی از تقسیمات رایج و مرسوم از جهان اسلام که در مطالعات تاریخی و تمدنی نیز استفاده میشود تقسیم آن به دو منطقه «شرق جهان اسلام» تقریبا از حدود سرزمین عراق به سمت شرق و «غرب جهان اسلام» از شامات به سمت غرب است.
در ادامه جلسه خانم دکتر الهام امینی کاشانی، عضو هیأتعلمی بنیاد دایرهالمعارف اسلامی به معرفی گروه مطالعات غرب جهان اسلام در بنیاد دایره المعارف اسلامی پرداختند و بیان کردند این گروه به صورت تخصصی به مطالعات تاریخی و تمدنی مربوط به غرب جهان اسلام میپردازد. بحثهای مربوط به ساختار کلی مدخلهای تاریخی، شخصیتهای مهم، ساختار مقالات مدخلهای مربوط به حکومتها و سلسلههای حاکم بر غرب جهان اسلام همچنین مدخلهای جغرافیایی مربوط به غرب جهان اسلام شامل شهرها و اعلام جغرافیایی مهم در این بخش از جهان اسلام از محورهای مهم بحث های دکتر امینی بود. ایشان با ذکر نمونه هایی از مدخلهای مرتبط با غرب جهان اسلام ساختار و محتوای این مدخلها را برای دانشجویان حاضر در این نشست تشریح کردند.
دکتر امینی در پایان صحبتهایشان اظهار امیدواری کردند که با توجه به اینکه حوزه مطالعات غرب جهان اسلام موضوعات ناب و بکری دارد، میتواند موضوع پایاننامه ها و مقالات بسیاری باشد. همچنین ارتباط متقابل بین علاقهمندان به این حوزه در دانشگاهها با گروه مطالعات غرب در جهان اسلام به رشد و ارتقای این حوزه بسیار کمک میکند.
در پایان این جلسه که در آن دانشجویانی از دانشگاه الزهرا و دانشگاههای دیگر حضور داشتند، به پرسش حاضران در جلسه پاسخ داده شد.