کارگاه " تحلیل منطقی نسبت اسلام و ایمان" بر اساس نظر علامه طباطبایی در تفسیر المیزان

01 01 2019 00:00
کد خبر : 12339638
تعداد بازدید : 43

کارگاه " تحلیل منطقی نسبت اسلام و ایمان" بر اساس نظر علامه طباطبایی در تفسیر المیزان: بین هر دو مفهوم کلی، نظر بر اشتراک یا عدم اشتراک دایره مصادیق آنها، یکی از نسبتهای چهارگانه ارسطویی برقرار است که خود مبتنی است بر اصل امتناع اجتماع و ارتفاع نقیضین فلذا تحقق نسبت، امری است قطعی و اجتناب ناپذیر.
دو مفهوم اسلام و ایمان نیز با تحلیل معنایی، دایره مصادیقی را از افراد انسان دارند. بر اساس آنچه علامه طباطبایی در تفسیر المیزان در خصوص تحلیل معنایی اسلام و ایمان و مراتب آنها مبتنی بر آیات قرآن بیان کرده است می توان لوازم شمول و صدق آن معانی را بر افراد بررسی و نهایتا تبیین کرد در فرضهای مختلف معنایی، بین دو مفهوم مذکور لزوما کدام یک از نسب اربعه محقق است و پیرو آن جایگاه ایمانی هر فرد انسان در مجموعه مسلمانان بر اساس تحلیل فوق به صورت یک‌گزاره کلی صادق روشن می گردد. از طرفی چون هر گزاره صادق، منطقا لوازم صدقی در جدول عکس مستوی دارد، به دست آوردن آنها و تطبیق بر خود و تعیین منطقی جایگاه هر فرد در این جدول نسب ، معرفت جدیدی است که پیش از این تحلیل برای او محصل نبوده است.
این کارگاه تحلیلی، بطور نسبی میتواند هر فرد پی جوی حق را با ساده ترین ابزار تفکر منطقی قادر بر تحلیل معانی ذهنی و روابط بین آنها سازد به گونه ای که نه خود گرفتار وهم و یا مغالطه در اعتقادات و باورهایش باشد و نه دیگران را ناخواسته بدان گرفتار نماید.