گزارش وبینار انجمن علمی دانشجویی گروه فلسفه و حکمت اسلامی با عنوان «رویکردهای اساسی در معنای زندگی» مورخ 25 آبان 99

17 11 2020 00:00
کد خبر : 12346288
تعداد بازدید : 43

انجمن علمی دانشجویی گروه فلسفه و حکمت اسلامی به مناسبت روز جهانی فلسفه با دعوت از آقای دکتر محمدرضا بیات عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، روز یکشنبه 25 آبان 1399 از ساعت 18 الی 20، وبیناری با عنوان «رویکردهای اساسی در معنای زندگی» برگزار کرد. در این سخنرانی، آقای دکتر بیات از معنایِ «معنای زندگی» سخن گفتند و اشاره کردند که معنای زندگی را نباید با اخلاق اشتباه کرد. ایشان اشاره کردند که معنای زندگی در سه ساحت اخلاقی قابل بررسی است؛ 1. نظریه اخلاقی فضیلت گرا؛ 2. نظریة اخلاقی وظیفه¬گرا؛ 3. نظریة اخلاقی نتیجه¬گرا. همچنین ایشان به واکاوی دو رویکرد اساسیِ طبیعت گرا و فرا طبیعت گرا در مسأله معنای زندگی پرداخت.
دکتر بیات در پاسخ به این پرسش که برای شروع پژوهش در باب معنای زندگی چه منابعی را باید خواند؟ گفتند: در کتاب «دین و معنای زندگی در فلسفة تحلیلی»، منابع انگلیسی فراوانی آوردم که قابل استفاده است. همچنین، این سوال مطرح شد که چه کسی تعیین می¬کند معنای زندگی چه باشد؟ خلاصه پاسخ ایشان این بود که: این نظریه¬ها هستند که تعیین می¬کنند معنای زندگی چیست؟ زندگی معنادار را باید از منظر سوم شخص تعیین کرد نه اول شخص و الا به لحاظ اول شخص، هیتلر هم گمان می کرد که زندگی معناداری دارد.
همچنین، آقای دکتر بیات سخن شرکت کننده¬ای را مبنی بر اینکه معنای زندگی مشکک است و این معنا در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد، تأیید کرد.
از ایشان پرسیده شد: تفاوت رویکرد فیلسوفان قاره¬ای و فیلسوفان تحلیلی در قبال مساله معنای زندگی چیست؟ آقای دکتر بیات در پاسخ گفتند: فیلسوفان قاره¬ای مبتلا به بی معنایی شدند و راه برون شد را بدون نظریه پردازی مطرح می¬کنند آنها به تجربه زیسته خود در بی معنایی و معناداری کار دارند؛ شبیه شاعران و عارفان. اما فیلسوفان تحلیلی به ادله، مبانی، چیستی معنای زندگی و موجه بودن پرسش از زندگی پرداختند. به دیگر سخن فیلسوفان قاره¬ای از درون به معنای زندگی نگاه می¬کنند و فیلسوفان تحلیلی از بیرون به معنا نظر می¬کنند.